Argentinië vestigt nieuw handelsrecord van Bitcoin naarmate de economie verslechtert

Argentinië vestigt nieuw handelsrecord van Bitcoin naarmate de economie verslechtert

In het midden van een financiële crisis, verergerd door lockdowns als gevolg van de coronaviruspandemie, handelt Argentinië nu meer Bitcoin dan ooit. Bijna.

In het kort

  • De handel in Bitcoin in Argentinië is door de week heen bijna verdubbeld.
  • In fictieve termen, Argentinië handelt nu meer Bitcoin dan ooit, gemeten in peso’s.
  • De piek in de BTC-handel komt als Argentinië de ergste financiële crisis tot nu toe.

Argentinië handelt nu meer Bitcoin dan ooit. Bijna.

Vorige week explodeerde de Bitcoin-handel in Argentinië naar een recordvolume van 101 miljoen Argentijnse peso’s (ongeveer $1,4 miljoen USD). Het vorige record voor het wekelijkse BTC volume, gemeten in de lokale valuta, was bijna de helft van 69 miljoen. De stijging van de BTC-handel komt te midden van wat potentieel de ergste economische recessie van Argentinië in zijn roerige geschiedenis zou kunnen zijn.

Het nieuws over de Bitcoin-handelspiek werd vandaag gedeeld door de peer-to-peer Bitcoin-ruil LocalBitcoins via Twitter, die het evenement beschreef als een nieuw „absoluut record“ voor het land. Maar dat is niet helemaal waar.

In fictieve termen, ja, Argentijnen gingen van het verhandelen van 59 miljoen peso’s aan Bitcoin Loophole voor de week die eindigde op 27 juni naar het doorbreken van de 100 miljoen peso-barrière de volgende week. In termen van Amerikaanse dollars steeg het volume van $500.000 in het wekelijkse BTC-volume naar $808.000, volgens de analytics site Useful Tulips. (De omrekeningskoersen van Morningstar hebben de peso iets hoger gewaardeerd, waardoor de BTC-volumes in Argentinië van $800.000 naar $1,4 miljoen gaan).

Maar in termen van het werkelijke aantal verhandelde Bitcoins, bewoog de 92 BTC zich vorige week, hoewel een aanzienlijke stijging week na week, verbleekt in vergelijking met het absolute record van 228 BTC dat in april 2016 werd bereikt. Toch was Argentinië tot vorige week nog niet in de buurt van deze cijfers gekomen. En hoe je het ook bekijkt, het handelsvolume van Bitcoin in het land is sinds eind juni verdubbeld.

De mijlpaal zou echter niet als een schok moeten komen, gezien de huidige toestand van de Argentijnse economie. Handelaren in het land zijn waarschijnlijk op zoek naar veilige haven activa (of, in ieder geval, relatief veiligere activa) als de financiële crisis zich verdiept.

Het beleid van de voormalige president van Argentinië, Mauricio Macri, heeft ertoe geleid dat de natie de beruchte titel van bijna het meest „ellendige land“ op aarde heeft gekregen – alleen voor het economisch geteisterde Venezuela. En het meer progressieve beleid van de onlangs gekozen Alberto Fernandez lijkt niet de wonderbaarlijke resultaten op te leveren waar velen in het land op hadden gehoopt.

Inmiddels heeft Bitcoin in Argentinië terrein gewonnen als alternatieve valuta en als opslagplaats voor waarde. Zozeer zelfs dat er nu een indicator is, bekend als „Bitcoin dollar„, die een geschatte prijs van de dollar geeft op basis van de kosten van Bitcoin op de lokale markten, om naast de „blauwe dollar“ en andere informele koersen voor de US-dollar in Argentinië te gaan. Dit soort informele tarieven voor de zwarte markt dollar handel zijn ook gebruikelijk in Venezuela, een ander land dat regelmatig „records“ breekt voor Bitcoin handel op P2P platformen.

In een crisis is er een kans, dus het gezegde gaat en het lijkt erop dat dit het geval zou kunnen zijn voor Bitcoin in Argentinië.